De regering legt de laatste hand aan de modaliteiten van een nieuwe, permanente fiscale regularisatie. Een onwetende erfgenaam van zwart geld betaalt daarbij iets minder.
Uit de programmawet, die De Tijd kon inkijken en die eind deze maand ter stemming wordt neergelegd in het parlement, blijkt dat de nieuwe permanente fiscale regularisatie sterk zal voortborduren op de vierde ronde, die tussen 2016 en 2023 liep. De boetes liggen wel 5 procentpunt hoger.
Wie een fiscaal verjaard kapitaal wil regulariseren, zal een boete van 45 procent moeten betalen op het bedrag. Voor fiscaal niet-verjaarde kapitalen bedraagt de boete 30 procent, boven op de ontweken belasting.
Op die verhoogde boetetarieven komt wel een uitzondering voor wie goede trouw kan aantonen. Wie de inkomsten of kapitalen ontvangt in hoedanigheid van erfgenaam of ‘rechtverkrijgende’, zoals een begiftigde, zal volgens de programmawet een vermindering van 5 procentpunt krijgen. Voor hem of haar geldt dus een tarief van 40 (fiscaal verjaard) of 25 procent (niet fiscaal verjaard).
Voor alle duidelijkheid: bij een erfenis komen die tarieven boven op de erfbelasting die de aangever moet betalen. ‘Wie bijvoorbeeld in het Vlaams Gewest van een vriend erft tegen een erfbelasting van 55 procent, zal daarbovenop nog eens 40 procent heffing betalen op de fiscaal verjaarde kapitalen zelf, waardoor er nog 5 procent overblijft’, zegt Gerd D. Goyvaerts, advocaat bij Tiberghien.
75 miljoen euro
De permanente fiscale regularisatie moet op kruissnelheid 75 miljoen euro per jaar opbrengen. Voor 2026 wordt gerekend op 100 miljoen euro, dankzij een inhaalbeweging. Fiscaal advocaten achten dat cijfer haalbaar, omdat ze vaststellen dat er behoorlijk wat interesse is. ‘Wij hebben de voorbije maanden verschillende dossiers ontvangen van mensen die willen regulariseren’, zegt Sven Nelis van Deknudt Nelis Advocaten.
Volgens Goyvaerts zitten ook nog veel dossiers vast in het buitenland. ‘Door strenge antiwitwasregels mogen banken alleen geld aanvaarden als kan worden aangetoond dat de sommen een normaal belastingregime hebben ondergaan. Al die dossiers wachten op de mogelijkheid om fiscaal te regulariseren om het geld te kunnen repatriëren naar België’, zegt hij.
De regularisatie kan daarnaast een uitweg bieden voor Belgen die hun kapitaal al vele jaren geleden naar ons land overbrachten, maar daarbij geen of slechts een gedeeltelijke regularisatie hebben ondergaan. In dat geval kunnen ze namelijk nog steeds het voorwerp uitmaken van een strafrechtelijke vervolging. ‘Dat risico kan zeker niet uitgesloten worden, gelet op de talrijke meldingen aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking’, zegt Denis-Emmanuel Philippe, advocaat van Bloom Law.
Regionale samenwerking
Wie wil regulariseren zal een dossier moeten indienen bij het Contactpunt Regularisaties. De federale regering zal bovendien een samenwerkingsverband met de regionale overheden aangaan, zodat bijvoorbeeld ook ontweken erf- en registratiebelastingen kunnen worden rechtgezet.
Als alles goed gaat, zou de fiscale regularisatie al deze zomer van start kunnen gaan. In de begroting is een opbrengst van 10 miljoen euro voorzien voor dit jaar.
Sinds eind 2023 was het niet meer mogelijk om fiscale zonden op te biechten of geld te regulariseren waarvan de afkomst onduidelijk is. Toen stopte de vierde fiscale regularisatieronde. Tijdens de vier rondes tussen 2004 en 2023 werd voor 17 miljard euro zwart geld aangegeven. Dat leverde de fiscus in totaal meer dan 4 miljard euro aan heffingen op.
Journalist Peter Van Maldegem