De Tijd: Fiscale zonden opbiechten straks weer mogelijk: wat moet u weten?

PARTAGER

zaterdag, 15 maart, 2025

De regering legt de laatste hand aan de modaliteiten van de vijfde fiscale regularisatieronde. Die zal sterk lijken op EBA quater, de regularisatie die tussen 2016 en 2023 van toepassing was. De boetetarieven stijgen wel met 5 procentpunt.

Wie fiscaal verjaard kapitaal wil regulariseren zal een boete van 45 procent betalen op het kapitaal. Voor fiscaal niet-verjaarde kapitalen bedraagt de boete 30 procent. Op die boetetarieven komt wel een uitzondering voor wie goede trouw kan aantonen. In de programmawet wordt die goede trouw gedefinieerd als iemand die erft of rechthebbende (bijvoorbeeld begiftigde) is, al kan die definitie nog evolueren. Voor die groep zou de boete voor verjaarde kapitalen dan op 40 procent uitkomen, en voor niet-verjaarde kapitalen op 25 procent.

De verwachting is dat in die vijfde fiscale ronde toch nog heel wat dossiers zullen bovenkomen. Grosso modo zijn er twee belangrijke redenen waarom mensen nog zouden regulariseren. De eerste heeft te maken met het strengere antiwitwasbeleid. Banken aanvaarden geen geld meer waarvan de eigenaars niet kunnen aantonen dat het kapitaal een normaal belastingregime heeft ondergaan. Wie een rekening heeft in het buitenland en dat geld wil terugbrengen naar België, heeft in dat geval een regularisatieattest nodig.

Vervolging

De tweede reden heeft betrekking op Belgen die hun kapitaal al vele jaren geleden naar België overbrachten. In principe kunnen die kapitalen nog steeds het voorwerp uitmaken van een strafrechtelijke vervolging als ze destijds geen of slechts een gedeeltelijke regularisatie hebben gedaan.

‘Het risico op vervolging valt zeker niet uit te sluiten, gelet op de talrijke meldingen aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI)’, zegt Denis-Emmanuel Philippe, advocaat van Bloom Law. ‘Bij gebrek aan regularisatie riskeren de belastingplichtigen het voorwerp te worden van een fiscaal onderzoek voor de fiscaal niet-verjaarde periode, en zelfs van een strafrechtelijk onderzoek voor de fiscaal verjaarde periode.’

Om te regulariseren zult u bij het Contactpunt Regularisaties een volledig dossier moeten indienen. Dat betekent dat u de hele historiek van de geldstromen in kaart moet brengen, met alle mogelijke informatie over het kapitaal of de inkomsten die u wilt regulariseren. Het gaat dan onder meer om bankdocumenten, fiscale documenten, eventueel een aangifte van nalatenschap… ‘Het is geen evidentie om alle puzzelstukjes samen te brengen, zeker niet als het ver teruggaat in de tijd en als het over kapitaal in het buitenland gaat. Het kan daarom maanden duren voor het hele dossier is samengesteld’, zegt Sven Nelis van Deknudt Nelis Advocaten.

Het wetsontwerp moet nog zijn normale traject doorlopen voordat het in uitvoering komt, maar het streefdoel is om regularisaties vanaf de zomer opnieuw mogelijk te maken. Fiscale zonden opbiechten of geld regulariseren waarvan de afkomst onduidelijk is, was sinds eind 2023 niet meer mogelijk. Toen stopte de vierde fiscale regularisatieronde. Tijdens de vier regularisatierondes tussen 2004 en 2023 werd 17 miljard euro zwart geld aangegeven. Dat leverde de fiscus meer dan 4 miljard euro aan heffingen op.

Journalist Peter Van Maldegem 

PARTAGER

Loading...