Zie hierna enkele inzichten over de toepassing van de meerwaardetaks in onze buurlanden gepubliceerd in een itw in De Tijd.
1.Duitsland : Kapitalerstragsteuer aan de bron afgehouden
- Meerwaarden op aandelen en financiële instrumenten zijn in Duitsland onderworpen aan de Kapitalertragsteuer -KESt- (tarief: 26,375 %) die in principe aan de bron (Quellensteuer) wordt afgehouden.
- Een open vraag is ook hoe de afhouding van de solidariteitsbijdrage in België zal gebeuren.
▪️ Volgens mij is het meest werkbare scenario dat de meerwaardebelasting hier ook aan de bron wordt afgehouden door de bank.
▪️ Beleggers moeten dan achteraf hun vrijstelling (10.000 euro) -en eventuele minderwaarden- via hun belastingaangifte recupereren.
▪️ Voor dividenden past men dat al toe (in 2025 kan men de roerende voorheffing op maximaal 859 euro aan dividenden via de aangifte personenbelasting recupereren). - Meerwaarden bij de verkoop van een aanmerkelijk belang (>1%) zijn onderworpen aan de normale progressieve tarieven (die tot 45% kunnen oplopen). Wel geldt er een aantrekkelijke vrijstelling waarbij 40 procent van de meerwaarde wordt vrijgesteld.
2.Luxemburg
Twee soorten meerwaarden worden in Luxemburg in de personenbelasting belast:
- “Speculatieve” meerwaarden (verkoop van aandelen <6 maanden) worden onderworpen aan de progressieve tarieven (tot +- 46%).
- Ons buurland biedt dus de mogelijkheid om een effectenportefeuille aan te houden/te beheren op een fiscaal aantrekkelijke manier (o.a. geen personenbelasting op meerwaarden op beursgenoteerde aandelen/kapitalisatie-BEVEK na 6 maanden).
- Meerwaarden op een aanmerkelijk belang (> 10%) worden onderworpen aan de “demi-taux global” (tot +- 23%).
- Het zou me niet verwonderen dat enkele Belgen naar Luxemburg trekken na de invoering van de nieuwe solidariteitsbijdrage. Niet alleen vanwege deze gunstige meerwaardebelasting (merk op dat er ook een “step up” geldt voor nieuwe fiscale inwoners mbt participaties >10%),
▪️ maar ook vanwege een gunstigere erfbelasting (geen erfbelasting in hoofde van (i) de langstlevende echtgenoot en (ii) de kinderen (vrijstelling ten belope van het voorbehouden wettelijk erfdeel).
▪️ een lagere roerende voorheffing op Luxemburgse depositorekeningen/obligaties (20%), enz.
Denis-Emmanuel Philippe
Lees ook het artikel in de Tijd