Ontwerp van programmawet : nieuwe regularisatie (EBA quinquies). Wat wordt bedoeld met “goede trouw” ? Wat is het toepasselijke tarief ingeval van goede trouw?

PARTAGER

vrijdag, 14 maart, 2025

Lees hieronder enkele inzichten over de invoering van de nieuwe regularisatie in een itw in De Tijd van Denis-Emmanuel Philippe 

1. De nieuwe regularisatie is strenger dan de vorige…

De geregulariseerde bedragen zullen een hogere heffing ondergaan:

  • voor fiscaal niet-verjaarde kapitalen : toepassing van het normale basistarief verhoogd met 30% (vb: 30% voor niet verjaarde interesten/dividenden + 30% boete = 60%)
  • voor fiscaal verjaarde kapitalen: tarief van 45%

🔅 De ontwerpteksten worden grotendeels gebaseerd op EBAquater.

2. Welke invulling wordt er aan de goede trouw gegeven?

De nieuwe regularisatie brengt een uitzondering voor belastingplichtigen die hun “goede trouw” kunnen aantonen.

Op basis van de huidige ontwerpteksten is de draagwijdte van deze uitzondering redelijk beperkt. Die zou enkel gelden voor niet aangegeven inkomsten/kapitalen verkregen door rechtsopvolgers en erfgenamen (aangifte van een legaat, een erfenis,…).

⚠️ De aangever zou dan genieten van een vermindering met 5% (tarieven van 40% en 25%… zoals in de EBA quater!).

Het is ver van zeker dat deze strikte invulling van de “goede trouw” zal worden aanvaard.

3. Nut van de nieuwe regularisatie: ook voor Belgische bankrekeningen

Zoals ik in De Tijd aangaf, kan de regularisatie ook een uitweg bieden voor Belgen die hun kapitaal al vele jaren geleden naar ons land overbrachten, maar daarbij geen of slechts een gedeeltelijke regularisatie hebben ondergaan. In dat geval kunnen ze namelijk nog steeds het voorwerp uitmaken van een strafrechtelijke vervolging. Dat risico kan zeker niet uitgesloten worden, gelet op de talrijke meldingen aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking.

Cfr. het verslag van de CFI voor het jaar 2023: “Net als de voorbije jaren ligt het bedrag in de dossiers die doorgemeld werden naar het parket wegens aanwijzingen van het witwassen van geld uit ernstige fiscale fraude bijzonder hoog. (…). Dit is bijvoorbeeld het geval voor de dossiers waarin een groot bedrag uit het buitenland gerepatrieerd wordt, nadat het kapitaal jarenlang geaccumuleerd werd. De circulaire van de Nationale Bank van België van 8 juni 2021, (…), ligt nog altijd aan de basis van talrijke meldingen aan de CFI. Verschillende dossiers die in 2023 door de CFI behandeld werden, hadden ook betrekking op zeer vermogende families, waarbij geld gerepatrieerd werd uit het buitenland waaraan mogelijk nog een fiscale schuld verbonden was. De CFI zal bijzondere aandacht besteden aan de

Denis-Emmanuel Philippe 

Lees ook het artikel in de Tijd 

PARTAGER

Loading...