Bankiers en fiscaal advocaten krijgen veel vragen van beleggers over de nieuwe meerwaardebelasting, maar zeggen dat ze die nog niet kunnen beantwoorden. Ze vragen zo snel mogelijk meer duidelijkheid.
Het plan om een meerwaardebelasting van 10 procent op financiële activa in te voeren beroert zeer veel beleggers, blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij bankiers en fiscaal advocaten. ‘We ontvangen enorm veel vragen van klanten’, zegt Belfius. BNP Paribas Fortis zegt dat klanten vooral vragen stellen over de taks zelf, de toepassing ervan en de impact op hun portefeuille. De meest gestelde vragen bij KBC gaan over de belastbare activa, wanneer de taks in voege treedt en of de klant nu al iets kan doen.
Ook Anton van Zantbeek, fiscaal advocaat van het kantoor Rivus, merkt op dat er nog veel onduidelijkheid bestaat. ‘Vervangt de meerwaardebelasting de Reynderstaks (de taks op de meerwaarde van obligaties in fondsen die geheel of gedeeltelijke in obligaties beleggen, red.) of zullen beleggers beide moeten betalen? Zijn tak 21- en tak 23-producten (spaar- en beleggingsverzekeringen, red.) financiële activa? Wat zijn de gevolgen voor cryptobeleggingen die zichtbaar zullen worden? Cryptobeleggers doen vaak heel veel transacties. Zullen die meerwaarden als speculatief worden beschouwd, waarvoor het belastingtarief nu al 33 procent bedraagt? Zijn beheerskosten en de beurstaks aftrekbaar? Wat met onverdeeldheden (rekeningen met meerdere eigenaars, red.), maatschappen en schenkingen?’
Banken
Febelfin, de federatie van de Belgische banken, verwacht niet dat de banken dit jaar al de taks kunnen toepassen. ‘Het is zeer onwaarschijnlijk om tegen 1 januari 2026 iets geïmplementeerd te krijgen.’ In de begrotingstabel gaat de nieuwe federale regering ervan uit dat de meerwaardebelasting in 2026 al 250 miljoen euro zal opbrengen.
Voorlopig wachten de beleggers af. ‘Ik zie geen aanwijzingen dat beleggers meer in vastgoed zullen investeren’, zegt een private banker. Vastgoed wordt niet onderworpen aan de meerwaardebelasting. De goudhandelaar The House merkt geen stijgende vraag naar fysiek goud. Het is nog niet duidelijk of de meerwaarde op fysiek goud belastbaar wordt.
Maar volgens Belfius is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat klanten hun gedrag zullen aanpassen. Saxo Bank is ervan overtuigd dat klanten rekening zullen houden met de jaarlijkse vrijstelling van 10.000 euro en sneller winst en verlies zullen nemen.
Ontsnappen
Rijke families kunnen in bepaalde gevallen aan de meerwaardetaks ontsnappen als ze aandelen inbrengen in een vennootschap, signaleert Denis-Emmanuel Philippe, fiscaal advocaat van kantoor Bloom Law. Maar die piste moet enkel overwogen worden als de vennootschap van het stelsel van ‘definitief belaste inkomsten’ (DBI) kan genieten.
Daarvoor moet de vennootschap een participatie van meer dan 10 procent aanhouden of een participatie met een investeringswaarde van meer dan 2,5 miljoen euro. Philippe merkt op dat veel vermogende families nu al beursgenoteerde aandelen beheren via een holdingstructuur omdat dat fiscaal aantrekkelijk is.
Drama
Van Dessel merkt ook op dat de meerwaardebelasting geen rekening houdt met de inflatie. ’Stel dat je een aandeel koopt en na 30 jaar verkoopt met een meerwaarde van 200 procent. Een groot deel van die meerwaarde compenseert alleen de inflatie over die lange periode.’
Journalist Wouter Vervenne
Lees ook de bijdrage van Denis-Emmanuel Philippe in de Tijd